Bewust kamperen met Mobiledrôme & CamperHomie
Tegenwoordig zie je overal de term ‘duurzaam’. Wat is eigenlijk duurzaam? Het begrip duurzaam is in zoveel manieren uit te leggen en wordt tegenwoordig te pas te onpas gebruikt. Zo ook in termen als: duurzaam kamperen. Maar hoe doe je dat?
Camper Homie probeert kampeerders bewuster op reis te sturen en willen graag werken met partner die dezelfde waarden nastreven. Nou, daar komt Mobiledrôme – Vossenhoek in beeld!
Vaak ben je onbewust al goed bezig om de wereld een stukje groener te maken. Kamperen helpt hier zeker bij! Je vliegt geen duizenden kilometers, dat levert al een grote winst op.
We vroegen Mobiledrôme – Vossenhoek of zij eigenlijk weten hoe duurzaam zij ondernemen. Goed nieuws: zonder dat ze zich er zelf heel bewust van waren, is Mobiledrôme – Vossenhoek al heel bewust bezig!
Het is leuk om bescheiden te blijven, maar als je niets verteld dan weet niemand dit. De lijst met punten die Mobiledrôme – Vossenhoek doet om het milieu een handje te helpen is al aardig lang en daar mag je als onderneming super trots op zijn!
We geven een opsomming:
- Op alle panden liggen zonnepanelen: de showroom & kampeerwinkel Mobiledrôme – Vossenhoek in Oud-Gastel, het Techno Center in Oud-Gastel en het Techno Center in Rucphen
- Alle panden worden verlicht met LED verlichting
- Het afval van alle panden wordt gescheiden
- Het Techno Center in Oud-Gastel wordt verwarmd met aardwarmte d.m.v. warmtepomp systeem
- Op campers en caravans kunnen diverse duurzame accessoires worden opgebouwd, zoals lithium accu’s en zonnepanelen
- De kampeerwinkel verkoopt diverse milieuvriendelijk producten, zoals:
- Solbio biologische toiletvloeistof
- Diverse bio en geconcentreerde producten van Thetford, waaronder de PowerPods
- Camping meubels, slaapmatten, lampen etc. van Human Comfort, een merk dat gebruik maakt van milieuvriendelijke materialen
- Verschillende caravanmodellen van Knaus (E-Power Selection) en Weinsberg zijn al volledig elektrisch en verbruiken geen gas
- Daarnaast hebben ze in de kampeerwinkel nog verschillende ‘groene’ acties, gezamenlijk vanuit de TEUN groep:
- Gereduceerde meerprijs voor een lithium accu in combinatie met aanschaf van een caravan mover
- Inruilactie: € 20 retour voor inruilen oude accu, bij aankoop van een lithium accu
- Mobiledrôme heeft in de afgelopen paar jaar zelfs meegewerkt aan het testen van het nieuwe Thetford Indus toiletsysteem. Een toiletsysteem dat waterbesparend is en werkt met biologische toiletvloeistoffen.
Verhuizing van De Vossenhoek
Het grootste project dat Mobiledrôme & De Vossenhoek hebben gedaan op gebied van duurzaamheid is de verhuizing van De Vossenhoek naar Oud-Gastel. De Vossenhoek, voorheen gevestigd in Rucphen, is per 1 januari 2023 verhuist naar Argon 33 te Oud-Gastel. Op deze locatie gaan Mobiledrôme & Vossenhoek samen duurzaam de toekomst in.
De panden waarin De Vossenhoek ruim 35 jaar onderdak heeft gehad stammen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Jarenlang zat een kartonnage fabrikant in het pand. Sinds 1986 was dit het onderkomen van De Vossenhoek. Ondanks het feit dat panden nog mooi waren en in goede staat verkeerde, voldeed het niet meer aan de huidige normen op gebied van duurzaamheid en isolatie.
Dit was ook merkbaar voor onze klanten: in de winter was het pand niet warm te stoken en in de zomer konden de temperaturen oplopen tot boven de 40 graden. Om deze redenen is ervoor gekozen om De Vossenhoek en Mobiledrôme samen onder te brengen in één pand. Nu met écht alles onder één dak!
Dit is een indrukwekkende lijst toch?
Om de klimaatdoelen welke gesteld zijn door allerlei partijen te behalen, moet je tegenwoordig als camper- en caravanproducent wel mee met de ontwikkelingen van meer milieubewuste voertuigen. Onder andere de merken Knaus, Weinsberg en Dethleffs zijn hier volop mee bezig. Wat betreft de camper zijn er nog geen elektrische modellen op de markt gebracht, maar gezien de ontwikkelingen bij de fabrikanten lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat deze daadwerkelijk in het assortiment worden aangeboden.
Praktische tips voor duurzaam kamperen!
In dit blog geven we u graag tips hoe u als kampeerder bewuster op reis kunt. Want ook u kunt een handje helpen om natuur en milieu weer te laten floreren. We houden van de natuur, dus waarom geven we niets terug? Daarom onderstaande tips hoe u duurzaam kunt kamperen!
Voorbereiding
- Vervang plastic door duurzame materialen:
- Gebruik herbruikbare drinkflessen
- Katoenen tassen in plaats van plastic tassen
- Gebruik materialen die langer meegaan (geen wegwerp materiaal)
- Maak gebruik van de deeleconomie, zoals:
- Swapfiets
- Swapphone
- Camperverhuur
- Caravanverhuur
- Go scooters
- Koop een tweedehands caravan of camper
- Recycle in plaats van weggooien:
- Repareer oude kleding of spullen, kopen kan altijd nog
- Maak van oude meubels, andere meubels of artikelen
- Upcycle oude materialen, een paar oude planken kunnen nog een hoop
Onderweg of op je vakantiebestemming
- Reduceer je energieverbruik onderweg of leg zonnepanelen op uw kampeervoertuig
- Let op het gewicht van uw caravan of camper. Hoe lichter het voertuig, hoe lager het brandstofverbruik
- Kies zorgvuldig uw route. Een toeristische route is leuk, maar uw voertuig verbruikt het minste als u met een constante snelheid over een vlakke ondergrond (snelweg) rijdt.
- Check regelmatig de bandenspanning. Bij de juiste bandenspanning is het brandstofverbruik aanzienlijk lager dan wanneer de banden slap staan. Let op: de ideale bandenspanning kan per voertuig verschillen!
- Misschien een open deur, maar de meest effectieve manier om minder brandstof te verbruiken: ga dichterbij huis op vakantie. In Nederland of net over de grens in België en Duitsland zijn ook prachtige gebieden voor een onvergetelijke vakantie.
- Scheidt en verzamel uw afval onderweg, tijdens een wandeling of fietstocht en gooi het daarna weg. Laat het vooral niet in de natuur slingeren!
- Douche minder lang of koud
- Consuminder, koop bewust. Koop wat je echt nodig hebt, liever bijhalen dan verspillen
- Ontspullen: wat gebruik je nu daadwerkelijk onderweg? Neem alleen mee wat je echt gaat gebruiken.
- Pak vaker de fiets op je vakantiebestemming of ga te voet
- Shop lokaal. Met lokaal shoppen verminder je je uitstoot en dat van de bedrijven waar je van koopt.
- Eet minder vlees. Volgende de website weekzondervlees.nl bespaar je 6 kilo vlees, circa 587 km rijden én 750 liter water, als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet.
Wat kun je zelf nog meer doen om CO2 uitstoot te compenseren, naast duurzaam kamperen?
Compenseer de CO2 uitstoot via bedrijven
- CamperHomie compenseert de CO2 uitstoot met natuurlijke elementen, zoals Olivijn zand en zeewier, voor u
- Fairclimatefund helpt mensen in ontwikkelingslanden en investeert in klimaatprojecten
Plant een boom
Niets doen kan altijd nog! Ga nu duurzaam kamperen!
De motivatie om bij te dragen aan een schonere wereld is per persoon anders. De meeste mensen denken dat het niet haalbaar is om de gestelde klimaatdoelen te halen.
Wij geloven dat wanneer we allemaal iets doen, we het echt wel gaan redden. Ieder op zijn of haar eigen tempo en op zijn of haar manier. Als men bewuster wordt van het eigen handelen komt de bijdrage vanzelf.
Ons motto is en blijft; Samen stap voor stap de wereld groener maken. Niets doen kan altijd nog!
Dit gastblog is geschreven door Melanie en Mariëlle Masseurs, van CamperHomie. Twee enthousiaste zussen die vinden dat duurzaam kamperen belangrijk is. Kampeerders recreëren graag in de natuur dus waarom geven we niets terug?
Met ons platform willen we graag de bewuste kampeerder verbinden en inspireren. Bij ons vind je de tips en tricks voor en door ‘Homies’. Tevens willen we een podium bieden voor nieuwe duurzame kampeerinitiatieven, kom maar op!